Anyaország Kiemelt 

„A magyarok jobban félnek az internettől, mint korábban”

Fordulat történt az elmúlt évben: a korábbi évek javulása után 2019-ben romlott a magyarok „online közérzete” és veszélyesebbnek tartják az internetet – idézi az MTI a Microsoft Digital Civility Indexének legfrissebb eredményeit.

A mutató 2019-ben 77 százaléknál járt, szemben a 2018-ban elért 72, illetve a 2017-es 73 százalékkal. A mutató emelkedése utal arra, hogy kevésbé érzik magukat biztonságban a magyarok. A felmérés szerint az interneten leselkedő veszélyeknek különösen ki vannak téve a 18 év alatti fiatalok és a gyermekek.

Az is kiderült, hogya fiatalok a korábbinál nyitottabbak arra, hogy a felnőttekhez, vagy a szüleikhez forduljanak, ha veszélyben érzik magukat az online térben.

A megkérdezett magyar fiatalok 89 százaléka például tudja, kihez kell fordulnia, ha baj van. A példaképek a felmérés szerint pedig egyértelműen a pedagógusok és a szülők.

A magyar internetezőknek elsősorban a szexuális zaklatással, a rengeteg álhírrel, az online csalásokkal van gondja.

Minden második magyarnak – 54 százalékuknak – okozott már gondot a tolakodó viselkedés a kibertérben, míg a kéretlen szexuális közeledés, vagy zaklatás valamilyen formájával minden harmadik megkérdezett találkozott.

(Magyar média nyomán)

Hasonló bejegyzések