Anyaország Kiemelt 

Orbán Viktor megnézte a déli határkerítést, és megállapította, hogy „növekedhet a migrációs nyomás, de a szerb határ felé nyitott az út”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Röszkén járt, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel együtt megtekintette a határkerítést.

– Arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás – állapította meg.

Az MTI tudósítása szerint Orbán egyebek között a következőket mondta: „Most százezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába.”

Orbán kitért arra is, hogy Magyarország hálás a szlovák kormánynak és miniszterelnöknek, mert mindig megkapta tőlük a szükséges segítséget, fontos munkát végeztek a szlovák rendőrök is. Most megerősítették a megállapodásukat, hogy ha ismét nő a nyomás a határon, számíthatnak Szlovákia segítségére – mondta, majd hozzátette, „erre a baráti együttműködésre lehet közös jövőt építeni”.

A miniszterelnök közölte, hogy a határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, bekopogtat, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, lefolytatnak egy eljárást.

„Aki ezt az utat választja, annak a tranzitzónában kell várnia a jogi eljárás végéig, addig kap ellátást, és kedvező elbírálás esetén beléphet, máskülönben el kell hagynia a zónát, amely Magyarország felé zárt, Szerbia felé pedig nyitott”

– közölte Orbán.

Más kérdés, hogy például a délvidéki magyarok mennyire örülnek ennek. És mennyire érdekli ez Orbán Viktort?

(Magyar média nyomán)

Hasonló bejegyzések