Délvidék Kiemelt 

A VMSZ kezében levő közvállalat engedte át a hadseregnek, hogy migránsokat helyezzen el a delibláti komplexumban?!

Folytatódott (és végül eredménnyel járt) a delibláti és a kevevári községbeli lakosság jogos tiltakozása a közel-keleti és afrikai migránsok betelepítése ellen.

Több mint 500 polgár tüntetett a szerbiai menekültügyi biztosság azon döntése ellen, hogy az illegális bevándorlókat a Delibláti-homokpuszta területén levő Čardak Iskolai-rekreációs komplexumban helyezzék el (amely korábban munkaakciók és különböző diákprogramok megtartására szolgált).

A polgárok online petíciót is indítottak, amelyet rövid idő alatt több mint ezren írtak alá.

A 013.info.rs, az epancevo.rs és a pancevo.city portálok betekintést nyertek a részletekbe.

Egyebek között kiemelik, hogy Kevevára község vezetői támogatásukról biztosították a tiltakozó lakosságot. Mi több, követelték a tartományi hatalomtól, tegyen meg mindent az említett határozat visszavonása érdekében.

Igor Mirović tartományi kormányfő nem reagált a levelükre. Mások sem válaszoltak.

A felsorolt források szerint a Vajdaság Erdei Közvállalat az említett állami szerv kezdeményezésére megállapodást kötött a szerb hadsereggel. Eszerint

a hadsereg hatáskörébe került a Čardak komplexum, amelyet – mint kiderült – a migránsok elhelyezésére irányozták elő.

A Vajdaság Erdei Közvállalat a haladó-VMSZ-es zsákmányelosztás során a VMSZ irányítása alá került, igazgatója Kókai Roland.

Ennek alapján akár az a szomorú következtetés is levonható, hogy a VMSZ ez esetben úgyszólván (közvetve) asszisztált a migránsok betelepítésének tervéhez. 

Vladimir Cucić menekültügyi biztos azzal mentegetőzött, hogy a délibláti komplexumba “mindössze” pár száz migráns kerülne, amivel tehermentesülne a többi vajdasági befogadóközpontot.

Azt is mondta, hogy a Szerbiában tartózkodó mintegy 8 500 migráns közül egy sem fertőződött meg koronavírussal, s hogy egyikük sem hagyta el a befogadóközpontját.

Akárhogyis, a delibláti, azaz kevevári községi lakosság tiltakozó megmozdulásai meghozták az eredményt. A menekültügyi biztosság elállt a migránsok ott történő elhelyezésének ötletétől. A szóban forgó komplexumot ehelyett karanténként használják, oda terelik a koronavírussal megfertőzött személyeket. Ez sem túlságosan vidám hír, de még mindig jobb a migránsinváziónál…

(fotó: kovinac.rs) 

Related posts