Egyéb Kiemelt 

Fény derült rá: a cipők talpán egész hosszú ideig életben maradhat a koronavírus

Tudjuk, hogy a kint viselt ruháinkkal óvatosan kell bánni, de arra eddig sokan nem gondoltak, milyen veszélyt rejthetnek az utcán hordott cipők!

Az elmúlt hetekben kutatók több információra is szert tettek a koronavírussal kapcsolatban – írja a joy. Érkeztek beszámolók olyan emberektől, akik elkapták a vírust, de már az is kiderült, egyes felületeken mennyi ideig képes életben maradni:

Biztos, hogy mostanában te sem jártál túl gyakran a szabad levegőn, maximum a boltba szaladtál le, vagy tettél egy kis sétát mindenkitől távol. Azonban ha ezt követően a cipődet csak ledobtad az előszobába, te is hibát követtél el, hiszen így növelted az esélyét annak, hogy elkapd a vírust. Szakértők szerint ugyanis a cipőd talpának redőiben alapjáraton is rengeteg baktérium, gomba és vírus képes elrejtőzni, amelyeket egy egyszerű sétával is összeszedhetsz.

A cipők talpát általában ellenálló, szintetikus anyagokból készítik, mint például gumi, PVC vagy műanyaggal bélelt bőr, amelyek nem biztosítanak szellőzést, így kellő nedvességet nyújtanak a kórokozóknak. Egy amerikai orvos, Georgine Nanos elmondása szerint a koronavírus is megtapadhat a cipőnk talpán, erre az esély pedig még nagyobb, ha olyan helyen jártunk, ahol sokan megfordulnak (vonatok, buszok, repterek vagy bevásárlóközpontok).

Ezzel az állítással egy másik orvos, Dr. Mary E. Schmidt is egyetértett. Úgy véli, kutatások már bebizonyították, hogy a szintetikus felületeken akár 5 napig is megélhet a koronavírus, a vizsgálatok során teremtett környezet pedig nagyban megegyezik egy átlagos lakáséval. Ezért javasolják, hogy a legjobb, ha a cipődet inkább kint hagyod a garázsban, vagy ha erre nincs lehetőség például egy társasház esetén, akkor közvetlenül a bejárati ajtó előtt érdemes levenni őket. A cél, hogy ne vidd be a vírust az otthonodba! Az is jó ötlet, ha kiválasztasz egyetlen lábbelit, és csak abban mész ki a lakásból, ezzel csökkentve az esélyét annak, hogy több cipőd talpán is megtapadjon a koronavírus. (joy.hu)

Related posts