Anyaország Kiemelt 

Tömeg-lélegeztetőgépet találtak fel a magyar tudósok a koronavírus elleni védekezéshez

A berendezés egyszerre akár 50 kritikus állapotú, koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet. A nonprofit, önkéntes projekthez eddig is sokan csatlakoztak, de várják továbbiak jelentkezését.

Olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén dolgoznak az Óbudai Egyetem kutatói, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár kórházi infrastruktúra, tábori körülmények között is. A berendezés a kilélegzett fertőző levegőt elvezeti a közös légtérből és meg is szűri, ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének kockázatát – olvasható az intézmény honlapján.

Március első napjaiban, még a világjárvánnyá nyilvánítás előtt Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, az Óbudai Egyetem EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője egy olyan lélegeztető berendezést álmodott meg, amellyel egyszerre több pácienst lehet lélegeztetni, így több beteg ember életét lehet megmenteni. Március 16-án megépítették az első gépet, amelynek motorjaként még egy házi porszívó szolgált. Március 20-án elkészült a következő verzió, amelynek gépházában már igazi motor működött. Négy nappal később már sikeresen működtek a lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók is.

A MassVentil Project nevű, karitatív és nonprofit módon működő kutatás-fejlesztéshez egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő, többek között orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok és egyre több hallgató is csatlakozik.

(Népszava, news.uni-obuda.hu nyomán)

Hasonló bejegyzések