Kiemelt Szerbia 

Hála Istennek, távozik posztjáról Predrag Kon, aki nehezményezi, hogy a volt barátai dr. Mengele náci orvoshoz hasonlítják

Predrag Kont, a koronavírus-ellen küzdő (Vučić által összeállított) válságstáb vezető tagját – a szerb elnökön és körein kívül – legnagyobb felelősség terheli az embertelen maratoni kijárási tilalomért, amely rengeteg dolgozót juttatott az utcára.

Rossz nyelvek szerint Kon szerepe volt, hogy a maximumig felfokozza a koronahisztériát Szerbiában, majd az ily módon megfélemlített és megpuhított lakossággal idővel elfogadtassa és megfizettesse a leendő (vélhetően) kínai gyógyszereket és vakcinát.

Az is lehet, hogy az említetteknek nincs köze a valósághoz, de az akkor sem változtat azon a tényen, hogy Kon 2009-ben is hasonlóan viselkedett, mint az elmúlt néhány hónapban.

Az akkori, sertésinfluenza ellen küzdő szerbiai orvosi csoport egyik vezető tagjaként Kon azzal fenyegetőzött, hogy lemond a funkciójáról, ha Szerbia nem vásárol legalább hárommillió vakcinát és nem adatja be azokat a lakosságnak.

Egyes források szerint (pl. borbazaistinu.rs portál)

az illetékesek végül 850 ezer védőltásban állapodtak meg. Ennek egy részét meg is vásárolták. Erre a célra mintegy 7 millió eurót dobtak ki. 

A legdrágább, Novartis nevű cég gyártotta védőoltásról volt szó (holott Szerbia ugyanezt a vakcinát sokkal kedvezményesebben beszerezhette volna más cégektől).

Több százezer polgárnak beadták a vakcinát, a többi pedig kihasználatlan maradt. Arról nem is beszélve, hogy bebizonyosodott:

nem is volt rá szükség, hiszen a sertésinfluenza viszonylag ártalmatlannak bizonyult.

Az óriási veszteségért nagy mértékben felelős, súlyosan kompromittálódott Kon szárazon megúszta a világra szóló botrányt.

Sőt, Vučićnak köszönhetőn újra nyeregbe ülhetett.

Most azonban úgy döntött, távozik. Nem lehet tudni pontosan, mi késztette erre a lépésre. Netán úgy érezte, teljesítette a küldetését, vagy úgy ítélte meg, hogy az emberek egy része elégedetlenséget, sőt, felháborodást érez a bevezetett súlyos intézkedések miatt?

Akárhogy is, a közösségi hálón megjelent levelében

Kon csalódottságának adott hangot, amiért egyes barátai szerint az általa vezetett válságstáb “népirtást” hajtott végre, mi több, úgy járt el, mint Josef Mengele náci orvos.

Kontól tehát megszabadultunk, de azért megmaradt “Törpilla” (Darija Kisić), aki, ha akarja, tovább “boldogíthatja” a lakosságot.

(fotó: tvin.rs)

Hasonló bejegyzések