Délvidék Kiemelt 

Újra a “szerb Vajdaságért” küzd a kilencvenes évek egyik veszélyes nacionalista kreatúrája

Idősebb olvasóink valószínűleg emlékeznek a tragikus kilencvenes évek egyik “színes egyéniségére”, a turijai Milan Paroški (63) nagyszerb politikusra.

Paroški 1990-ben a zömében vérbeli csetnikekből álló Szerb Megújhodási Mozgalom újvidéki listájáról került be a szerb parlamentbe.

A későbbiekben Vojislav Šešelj csetnikvajdával, a Szerb Radikális Párt elnökével együtt hangolta a kelet-szlavóniai szerbeket a horvát szomszédaik ellen.

Aztán volt egy rövid “demokratikus periódusa”, amikor Bojan Pajtićtyal együtt létrehozták a Néppartot, amely nem sokkal utána beolvadt a Demokrata Pártba, de ez csak rövid epizód volt Paroški életében, aki mindig is büszkén vallotta magát szerb nacionalistának.

Minden rosszért, ami a szerb népet érte, Vatikánt és a kommunistákat hibáztatta (holott a kilencvenes évek előtt ő maga is aktív kommunista volt. Az újvidéki Dnevnik napilapból, ahol egy ideig újságíróként dolgozott, a Jugoszláv Kommunista Szövetség Tartományi Bizottságába távozott. Ott egy lakással jutalmazták meg a hűségéért. Aztán a kilencvenes évek elején Paroški gyorsan átvedlett.)

A mai napig azt hangoztatja, hogy

“a szerbek sohasem követtek el népirtást, mert az nincs a vérükben – a horvátokkal ellentétben”.

Ugyanakkor azt is állította, hogy

“a magyarok és a horvátok együtt szőnek titkos terveket Vajdaság elszakításáról”.

Paroški jelenleg az újvidéki Műemlékvédelmi Intézetnél dolgozik, de újra aktiválta magát a politikai életben.

Többedmagával megalapította a Jobb Szerbia nevű pártot, amelynek az alelnöke. A hasonszőrű Egészséges Szerbia politikai szervezettel koalícióban próbál majd bekerülni a szerb parlamentbe a június 21-én sorra kerülő választások útján.

Egyik fő céljaként a “szerb Vajdaságért” vívótt küzdelmet tűzte ki.

(danas.rs és srbin.info nyomán, fotó: svetplus.com)

Hasonló bejegyzések