Kiemelt Világunk 

Hűvösön a Boszniai Föderáció kormányfője, gyanús, kínai lélegeztetőgépek miatt

Letartóztatták Fadil Novalićot, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnökét, mert gyanús, kínai lélegeztetőgép-vásárlásba keveredett – közölte az N1 regionális hírtelevízió pénteken.

A politikust a lélegeztetőgépeket megvásárló cég vezetőjével, valamint a civil védelmi igazgatóság vezetőjével együtt tartóztatták le. A férfiakat pénzmosással, csalással, valamint állami pénzek eltulajdonításával gyanúsítják.

A boszniai nyomozóhivatal szerdán már elkobozta a miniszterelnök mobiltelefonját, hogy kiderítse, kivel és mikor egyeztetett a lélegeztetőgépek beszerzéséről, amelyekről később kiderült, hogy a piaci árnál jóval drágábban vásároltak meg, és egyébként is használhatatlanok.

A nyomozás során arra is fényt akarnak deríteni, hogyan lehetséges, hogy a berendezéseket egy gyümölcsfeldolgozással foglalkozó vállalaton keresztül szerezte be az országrész.

Az eddig felderített adatok szerint a vállalat közvetlen megbízást kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a civil védelmi igazgatóság vezetője írta alá. A száz lélegeztetőgép megvásárlására a gyümölcsfeldolgozó körülbelül ötmillió eurót  kapott az államtól.

A nyomozás márciusban kezdődött, akkor jelent meg először a sajtóban az információ, hogy a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. Az ügyészség azóta megállapította, a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.

Kihallgatásakor a cég – vezető politikusokkal jó kapcsolatot ápoló – vezetője visszautasította az őt ért vádakat, mint mondta, üzleti kapcsolatait használta a „humanitárius küldetéshez”, és azzal sem értett egyet, hogy a piaci árnál drágábban vette volna meg a berendezéseket.

(MTI nyomán)

A bosnyák állam egy málnafeldolgozó cégen keresztül vásárolt túlárazott lélegeztető gépeket Kínából | Délhír Portál

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2158-ról 2181-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az állami nyomozó és védelmi ügynökség (SIPA) az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta része, a Bosznia-hercegovinai Föderáció kormányát vizsgálja, és a kormányépületben is házkutatást tartott, mert a gyanú szerint az illetékesek a piaci árnál jóval drágábban vásároltak lélegeztetőgépeket Kínától egy málnafeldolgozó üzemen keresztül, amelyekről kiderült, hogy alkalmatlanok koronavírus-fertőzöttek kezelésére.

Hasonló bejegyzések