Kiemelt Szerbia 

Súlyos törvénysértést követett el a Köztársasági Választási Bizottság?

Mivel a Köztársaság Választási Bizottságnak (RIK) nem sikerült a törvényes határidőn belül  megállapítania a választási eredményeket és a  külön-külön mindegyik választási listára leadott szavazatok számát, a szerb elnöknek  – az alkotmány és a törvény értelmében – újra ki kell írnia a köztársasági választásokat,  megállapította a  Dosta je bilo Mozgalom (DJB) tegnap este.

Közleményében  a mozgalom leszögezte, a  Népképviselők megválasztásáról szóló törvény 78. szakaszának értelmében a Köztársaság Választási Bizottság (RIK) a szavazóhelyek bezárásától számított 96 órán belül köteles volt jegyzőkönyvben rögzítenie a választási listán szerepelő szavazók összlétszámát, a szavazóhelyeken szavazott választók összlétszámát, a szavazóhelyeken átvett szavazólapok teljes számát, a fel nem használt szavazólapok teljes számát, az érvénytelen szavazólapok teljes számát, az érvényes szavazólapok teljes számát, külön-külön mindegyik választási listára leadott szavazatok számát. Mivel a a Köztársaság Választási Bizottság ezt nem tette meg a törvényben előírt határidőn belül, ezért meg kell semmisíteni a parlamenti választásokat, és új választásokat kell kiírni.

A nyilatkozat szerint a RIK-nek haladéktalanul fel kell függesztenie a választások lebonyolításával kapcsolatos minden intézkedését, és kijelentenie, hogy elmulasztotta a    Népképviselők megválasztásáról szóló törvény 78. szakasza által előírt imperatív határidőn belül jegyzőkönyvben rögzítenie a választások eredményét, és hogy  a törvénnyel összhangban a  választási folyamatot nem lehet lezárni.

„Az alkotmány és a törvény értelmében az egyetlen lehetséges kiút az új köztársasági  választások kiírása“

 

– olvasható a közleményben.

(nspm.rs nyomán)

A haladók kádere a köztársasági választási bizottság elnöke | Délhír Portál

Normális országokban a választási bizottság a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerve, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Hasonló bejegyzések