Délvidék Kiemelt 

Botrányos: Az “Aleksandar Vučić” nevű pálinka szabadkai gyártója egymillió eurót kapott a költségvetésből!

Mint ismeretes, a szabadkai Simex gazdasági társaság gyártja az “Aleksandar Vučić” és az “Andrej Vučić” nevű pálinkákat.

A Danas napilap korábbi információja szerint ezeket a pálinkákat korlátozott mennyiségben gyártják és nem kaphatók szabad eladásban.

A megrendelő állítólag a Szerb Haladó Párt egyik tisztségviselője. A haladók az italt a párt szimpatizánsai, rajongói között osztogatják, közölte az emlitett újság.

Mindez nem lenne túlságosan érdekes, ha a Simex gyárnak a Szerb Fejlesztési Alap az elmúlt egy hónapban nem hagyott volna jóvá három zsíros hitelt, amelyek összértéke 110,7 millió dinár.

Ezt a pénzt a köztársasági költségvetésből (tehát a polgarok, vagyis mindannyiunk zsebéből) különítették el,

állítja a direktno.rs portál.

Ezeket a hiteleket az Alap az ún. “covid-19 járvány következményeinek enyhítésére irányuló támogatási program” keretében hagyták jóvá.

Jogosan merülhet fel a kérdés:

vajon a koronahisztéria során kirobbant súlyos gazdasági válság kellős közepén pont az “elit” pálinkagyártást kellett ilyen abnormális mértékben támogatni?

Egyébként a polgárok terhére búsásan megjutalmazott Simex az elmúlt években nem kevesebb mint 1,16 milliárdos adósságot halmozott fel. A gazdasági társaság keretében levő néhány cég csődeljárás alatt van.

Dragan Simović, a Simex alapítója korábban a Zlatbor Voda gyár tulajdonosa volt, amely szintén tönkrement.

Ennek tükrében az említett három hitel jogosultsága és ésszerűsége méginkább megkérdőjelezhető.

(direktno.rs nyomán, fotó: koreni.rs)

Hasonló bejegyzések