Anyaország Kiemelt 

Magyarország sárga zónába sorolta Szerbiát

Szigorítja a Magyarországra való belépést a kormány. Szerbiát Magyarország a sárga zónába  helyezte. Korábban néhány anyaországi médiaház tévesen azt közölte, hogy Szerbia is a vörös zónába esik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott kormányzati döntéseket osztja meg a nyilvánossággal ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor már a pénteki rádióinterjúban arról beszélt, hogy néhány nap alatt eldől, milyen esetleges szigorítások kellenek.

Szigorítja a kormány a beutazást

Az operatív törzs javaslatára a kormány további korlátozást itthon nem hoz. A határellenőrzést szigorítják. Három kategóriába sorolják az országokat. Vörös, zöld és sárga. A legsúlyosabb helyzet a vörös országokban van, a zöldben pedig a legenyhébb.

Ezeket az országokat a tisztiorvosi szolgálat teszi közzé folyamatosan. Magyar állampolgárok esetében zöld ország esetében bárki beléphet, minden korlátozás nélkül Magyarországra. A másik két országból egészségügyi vizsgálat történik és ha fertőzésgyanú van, 14 napra karanténba kell vonulni. Sárga országból érkezés esetén egy negatív teszt után lehet szabadulni a karanténból, vörös ország esetén ehhez kettő negatív teszt szükséges. Vörös országokból külföldiek nem léphetnek be az országba.

Besorolás:

Sárga kategóriában van Bulgária, Portugália, Svédország, Szerbia,  Románia, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Kína és az Egyesült Államok.

Vörös kategóriába Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró és szinte minden ázsiai és afrikai ország van.

A kormány abban bízik, hogy ezek az intézkedések segítik megelőzni, hogy más országokból a vírus bekerüljön az országba.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az országokat folyamatosan vizsgálják és ha drámaian változik a helyzet, azonnal változtatnak a besoroláson, ellenkező esetben hetente módosítanak rajta és szerdánként jelentik be a módosításokat.

Forrás: ATV.hu

Hasonló bejegyzések