Anyaország Kiemelt 

Hogyan lett Magyarország a biztonság szigetéből veszélyzóna?

Tengerparti nyaralás vagy baráti összejövetel miatt lett Magyarország időzített bomba? Mitől véd meg a határzár? – teszi fel a kérdést az Index.

Amit eddig tudunk:

  • Nyáron Magyarország volt az egyik legkevésbé fertőzött ország Európában.
  • Az új esetek száma két hét alatt hússzorosára emelkedett.
  • Mára lakosságarányosan rosszabb a helyzet, mint Olaszországban.
  • Július–augusztusban több gócot is azonosított az Operatív Törzs, de eddig az nem derült ki, hogy hogyan robban be a vírus.

Néhány héttel ezelőtt még az anyaországot irigyelte egész Európa. Amellett, hogy a tavaszi járványt megdöbbentően kevés fertőzöttel úszta meg, egész nyáron alig-alig diagnosztizáltak új koronavírusost a klinikák.

Az egyetemek által végzett H-UNCOVER kutatás alapján kijelenthető, hogy Magyarországot tavasszal a járvány szele sem érte el.

Szeptember 7-én még arról posztolhatott Orbán Viktor, hogy Magyarország védekezett Európában a legjobban – ez azonban egy nagyon rosszul időzített poszt volt, amikor megszületett, már hetente többször dőltek meg a napi fertőzésrekordok.

A korábbi impozáns adat ugyanis augusztus végén átfordult egy riasztó trendre, és bő két hét alatt sikerült az egyik legtisztább országból a legrosszabb adatokat produkáló országgá válni. Ilyen ütemben egyetlen európai államban sem terjed a vírus.

De hogyan lehetséges ez?

Merkely Béla, a SOTE rektora szerint a vírust külföldről, főként a népszerű nyaralóhelyekről, így Horvátországból hurcolták be, majd szétspriccelt magyarországi bulikban (például a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ egy augusztus végi bulija után több kormánypárti politikus is karanténba került, illetve megfertőződött), a Balaton-parton.

Szeptember 11-én rekordszámú, 718 új, azonosított fertőzöttről és egy halottról számoltak be a hírek…

(Index nyomán)

Hasonló bejegyzések