Délvidék Kiemelt 

Újvidék: az örmény temető sírjaiból készített sétányt tapossák az emberek nap mint nap

Az újvidéki Duna park gyakorlatilag egyidős a várossal magával, hiszen az a település alapítója és névadója, Mária Terézia által kibocsátott terveken is szerepelt már, a város első utcáival együtt.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a tartományi székváros központjában található park bejáratánál a járda az egykori újvidéki örmény lakosság sírköveiből készült, ezeken gázol át naponta több száz ember. 

Vladimir Mitrović helyi művészettörténész szerint ezek a sírkövek máig sok helyen jól beazonosíthatók, hiszen azok jó minőségű vörös márványból készültek. Így színük alapján könnyen észrevehetőek, igaz sokuk teljesen összetört és darabokban van szétszórva a sétány járólapjai között. Ezek eredetileg az  1963-ban lebontott újvidéki Szent Gergely Felvilágosító örmény templom alatti kripta sírjainak részét alkották.

A templomot eredetileg 1746-ban építették, majd miután leégett, azt 1872-ben felújították. Végül pedig a Mihajlo Pupin sugárút építésekor elbontották a templomot. Egykori helyén üres terecske áll egy emlékművel, amely az örmény templomnak állít emléket, illetve egy sírbolttal, amely eredetileg a templom udvarában állt és amely annak építőjének a leányainak volt a kriptája.

 

1945 után számtalan templomot és zsinagógát romboltak le Titó kommunistái, ennek nagyrészét a Délvidéken. Zömében olyan településeken, ahol kiirtották és elnéptelenítették a helyi nemzeti kisebbségeket, mint amilyenek az örmények, zsidók vagy épp a németek.

Erről alábbi cikkünkben közöltünk egy összefoglalót:

Bemutatjuk a titoizmusban lerombolt magyar és német templomokat | Délhír Portál

Ma pünkösdvasárnap a kereszténység születésnapját ünnepeljük. Megalakulása után az kereszténység hamarosan csakugyan el is tudott terjedni az egész akkor ismert és lakott világon és ezt a kiterjedését állandóan meg is tudta őrizni, úgy ahogyan azt Üdvözítőnk meg is jövendölte. Az Úr Jézus azonban azt is határozottan és világosan megjövendölte, hogy az ő országának sorsa ezen a földön üldözés lesz.

Hasonló bejegyzések