Egyéb 

Érdekességek az FTC-ről

Körülnéztünk Magyarország legnépszerűbb klubjánál és összegyűjtöttünk érdekes statisztikákat a ferencvárosi alakulatról.

Körülnéztünk Magyarország legnépszerűbb klubjánál és összegyűjtöttünk érdekes statisztikákat a ferencvárosi alakulatról. A statisztikákat a Bajnokok Ligája korszaktól, tehát 1992-től vettük figyelembe, és a https://betalternatives.com segített összeállítani őket.

A csapat jelenlegi keretéből Dibusz Dénes lépett legtöbbszőr pályára az NB 1-ben, őt Varga Roland és Lovrencsics Gergő követi. A légiósok közül Somália az első, de Miha Blazic is túllépte már a 100-as határt.

A legtöbb találatot a jelenlegi keretből Varga Roland szerezte, őt pedig Tokmac követi, aki csak 2019 óta van a csapatnál. Ebből is látszik, hogy mennyire átalakulóban van a csapat kerete és kevés játékos van, aki régebb óta a csapatot erősíti, főleg támadó poszton.

A csapat történetében Keller József lépett legtöbbszőr pályára a Bajnokok Ligájában, neki 7 meccs jutott, mögötte sokan jönnek 6 találkozóval, itt olyan nevek vannak, mint Lisztes Krisztián, Vincze Ottó, Hajdú Attila, vagy éppen Nyilas Elek.

Ebben az újkori időszakban magasan Böde Dániel szerezte a legtöbb gólt a csapatnál, Böde átlépte a 100-as határt is,  mögött Varga Roland, majd Lipcsei Péter következik.

Az FTC legfiatalabb gólszerzője Lakatos István, aki 16 és fél évesen talált be a Magyar Kupában a Nagyecsed csapatának, egy 10-0-ra megnyert mérkőzésen 2015 októberében. Ha csak a bajnokságot vesszük figyelembe, akkor viszont Szabics Imre vezeti ezt a kategóriát, Szabics 17 és fél éves volt, amikor 1998-ban betalált a Győrnek.

Ha a legidősebbeket nézzük, ott a klublegenda Gera Zoltán vezet, aki pár nappal elmúlt 38 éves, amikor 2017 áprilisában gólt lőtt a Mezőkövesdnek. Után Leandro és Hajnal Tamás következik, mindketten elmúltak 37 évesek, amikor gólt lőttek a Fradiban egy NB 1-es bajnokin.

A légiósok közül Paul Shaw az első ezen a listán, akit Philipp Bönig és Marek Heinz követ.

A csapatnak a 2005/2006-os szezonban volt a legfiatalabb az átlagéletkora egy mérkőzésen, egy REAC elleni bajnokin pontosan 24 év volt az átlagéletkoruk. Ekkor Kemenes és Laczkó is 19 évesen került be a kezdőcsapatba, de Tőzsér Dániel is csak 20 éves volt.
Az 1999/2000-es idényben, Mucha József, Gellei Imréhez hasonlóan szintén pontosan 24 éves átlagéletkorral küldött pályára egy csapatot.

Ha a legöregebb csapatot keressük, akkor a 2009/2010-es idényég kell visszamennünk, ahol egy Haladás elleni bajnokin a csapat átlagéletkora átlépte a 30 évet. Az edző ekkor Craig Short volt, a kezdőcsapatban pedig 7 30 évnél idősebb labdarúgó is helyet kapott, és a cserepadon például ott volt még a 37 éves Lipcsei Péter is.

Hasonló bejegyzések