Egyéb Kiemelt 

Ki kérhet bankkártya terminált (és kinek kötelező)?

2021. január 1. egy olyan dátum, amit minden kereskedőnek észben kell tartania: ekkortól ugyanis mindenkinek, aki “nyugtaadási kötelezettségét kizárólag pénztárgéppel teljesítheti”, vagyis online pénztárgépet használ, elektronikus fizetésre is kötelezően lehetőséget kell adjon. Persze nem mindegy, hogy milyen feltételekkel…

Bankkártya terminált, más néven POS terminált (ezt a point of sales, magyarul fizetési pont rövidítése) ma már gyakorlatilag bármilyen vállalkozás, cég igényelhet, nincsenek különösebb megkötések, kritériumok, ami kizárna ebből bárkit. Ha van cég és van bankszámla, akkor találunk olyan szolgáltatót, akinél lebonyolíthatjuk az igénylést.

Ha beletartozunk abba a körbe, akinek kötelező online pénztárgépet használni, akkor pedig ez hamarosan kötelezővé is válik. A terminál üzembe állítására ebben az esetben január 1-ig van időnk, utána pedig már komoly bírságot kockáztatunk.

Ez eddig elég egyszerűnek tűnik, de persze több kérdés is felmerül. Az első:

Tényleg megéri terminált használni?

A válasz egyértelmű igen, ezt végeérhetetlen tanulmány, statisztika és tapasztalat erősíti meg.

Valójában itt két kérdésre kell választ találnunk.

Az egyik, hogy a bevételen hogyan változtat, ha készpénz helyett elfogadunk kártyát is. A jellemző az, hogy egyrészt ezzel bővíthetjük az ügyfélkört, hiszen több vásárlónak tudunk megfelelni: azoknak is, akik nem hordanak maguknál készpénzt (nagyobb mennyiségben vagy egyáltalán), ami a lakosság úgy 40%-át jelenti most.

Nem mellesleg 2020 és a járvány elhozta a kártyás fizetés aranykorát is: egyre többen keresik az érintés nélküli fizetést, amikor az egészséget kockáztatják azzal, hogy papírdarabokat cserélgetnek.

De emellett az is tény, hogy a kártyás fizetés nem csak kényelmes, egyben arra is ösztönöz, hogy többet költsünk: a kártyával vásárlók nem számolgatják a pénzt a kezükben, nem kell figyelniük arra, pontosan mennyi van a tárcában, és nem érzik azonnal annak a fájdalmát, hogy pénzt adnak ki – épp ezért általában többet is hajlandóak költeni.

A bevételi oldalon tehát nem találunk olyan szempontot, ami szerint a kártyás fizetés bevezetése ne lenne pozitív változás.

Nézzük a kiadás oldalát.

Mennyibe kerül ez nekem?

A terminálnak mindig lesz költsége, ezen változtatni nehéz lenne. Tény, hogy mivel a használatát sok kereskedőnek kötelező tették, és ezzel a költségeit is, ezt sokan teherként élik meg.

Ezen akkor tudunk enyhíteni, ha egy minimális energiabefektetéssel kiderítjük, hol juthatunk a legkedvezőbb ajánlathoz a piacon. Ez sem könnyű, mivel egytucat szolgáltatótól igényelhetünk. De most igyekszünk némi támpontot adni.

Egy korábbi teszt alapján, amelyet a bankkartya.hu szerzői végeztek, a Fizetési Pont ajánlata bizonyult a legolcsóbbnak, és az árak azóta nemigen változtak, ezt tehát tekinthetjük jó támpontnak.

De van még valami, ami ezt a dobogós helyezést most megerősíti. Illetve rögtön két valami.

Állami támogatás és díjelengedés egy helyen

Az egyik, hogy a kötelező bevezetésről ők is érzik: terhet jelenthet és vesződséget, épp ezért indítottak egy akciót Szerződj most, fizess csak januártól néven – ennek a lényege, hogy akinek a terminál beszerzése kötelező, és még a határidő előtt szerződik, annak egészen december 31-ig elengedik az alapdíjat, a hálózati kapcsolat díját, a havi számlavezetési díjat, és a fizetési kártya havidíját is.

Ehhez jön hozzá még az is, hogy ők a piacon az utolsó szolgáltató, ahol még mindig kérhetünk 80 000 forintos vissza nem térítendő állami támogatást, feltéve, hogy 2017. november 1-jén nem volt üzemben POS-terminál a cégünknél.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első hónapokban nem, hogy költséget nem jelent a terminál, de még plusz pénzt is hoz úgy, hogy még bele sem számoltuk a kártyás fizetés lehetősége miatti pluszbevételt.

Az ajánlatkéréshez pedig semmi más teendőnk nincs, mint hogy fél perc alatt kérünk a Fizetési Pont weboldalán egy visszahívást: minden más a telepítéstől az üzemeltetésig már az ő dolguk, mi pedig már 72 órán belül biztosíthatjuk a kártyás fizetést a kellemetlen újabb terhek nélkül.

Hasonló bejegyzések