Kiemelt Szerbia 

Kezdődik: csókolják a koronavírusban elhunyt Irinej szerb pátriárka koporsóját 📷

Felravatalozták Irinej szerb pátriárka üveggel borított koporsóját a belgrádi Szent Mihály arkangyal székesegyházban, ahol jelenleg is folyik a Szent Mihály napi ünnepélyes Liturgia.

Noha a Szerb Pravoszláv Egyház hivatalosan bejelentette, hogy a pátriárka búcsúztatása során minden intézkedést szigorúan betartanak, a belgrádi székesegyházban rengeteg ember gyűlt össze, közülük kevesen viselnek maszkot,  a kötelező távolságot pedig szinte senki nem tartja be. A belgrádi médiumok szerint az összegyűlt tömeg  csókolja a koronavírusban elhunyt  Irinej pátriárka földi maradványait tartalmazó koporsót és a keresztet.

VIDEÓ: Elszállították a kórházból Irinej pátriárka holttestét | Délhír Portál

A Szerb Pravoszláv Egyház illetékesei 16 óra körül átvették Irinej pátriárka koporsóját a belgrádi Karaburma Katonai-egészségügyi Központban, majd átszállították a belgrádi Szent Mihály arkangyal székesegyházba, ahol holnap – a Julián-naptár szerinti Szent Mihály arkangyal ünnepén – a pravoszláv szerbek vallási vezetője fel lesz ravatalozva az ünnepi Liturgia alatt, ezt követően átszállítják a Szent Száva-templomba, ahol közszemlére teszik.

Ezrek csókolják a koronavírusban elhunyt mélyszerb egyházfő holttestét 🎥 | Délhír Portál

Nevenka Pavličić, a montenegrói klinikai központ igazgatója felszólította Milutin Simovićot, a montenegrói nemzeti koordinációs testület elnökét, hogy kérvényezze Amfilohije püspök koporsójának lezárását, mivel szavai szerint a rituálé, amelynél több ezer ember csókolja a felravatalozott Amfilohije holttestét, a koronavírus-járvány melegágyává válhat. – írta Nevenka Pavličić. – tette hozzá.

A koronavírusban elhunytak tetemét többé nem lehet felkészíteni az utolsó útra Szerbiában | Délhír Portál

Az új szabály szerint Szerbiában már nem lehet megmosdatni, megborotválni és megfésülni a koronavírus okozta szövődményekben elhunyt személyeket. Ezt a szabályt a lakosság fertőző betegségekkel szembeni védelméről szóló törvény 65. szakasza alapján hozták meg, az erről szóló döntés a szerbiai Hivatalos Közlönyben jelent meg. (Blic nyomán)

 

Hasonló bejegyzések