Kiemelt Világunk 

Kiigazítás: Az AstraZeneca kommunikációs ügynökség állásfoglalása azzal kapcsolatban, hogy miért kaptak egyes, a klinikai vizsgálatban résztvevők alacsonyabb dózisú vakcinát

Az alábbiakban közöljük az AstraZeneca cég által kért kiigazítást korábbi cikkünkkel kapcsolatban.

„Kérjük a nyilatkozat szószerinti felhasználását a cikkben, valamint a cikk címének első felét (Ilyesmit akarnak beadatni velünk) törölni. Együttműködésüket előre is köszönjük!

A széleskörű klinikai vizsgálatok elindításához rövid idő alatt kellett nagy mennyiségű oltóanyagot előállítani. Ennek során az a mérési módszer, melyet arra használtak, hogy az oltóanyagban jelen levő hatóanyag mennyiségét meghatározzák, pontatlannak bizonyult. Emiatt a vizsgálati helyszínek egy részére kiszállított vakcinák közül néhány csak a tervezett dózis felét tartalmazta.

A gyártási eltérés hamar kiderült, melyről azonnal értesítést kapott a vizsgálatban közreműködő független biztonságossági felügyelő testület és az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága is. Mindkét testület azon a véleményen volt, hogy a vizsgálatot célszerű így is tovább folytatni, de az alacsony dózist kapott csoport eredményeit külön kell értékelni. A hatóság ezen döntését publikussá is tette.

Minden olyan ország gyógyszerhatósága értesítést kapott a vizsgálati tervtől való eltérésről, ahol a klinikai tesztek zajlottak.

Most, hogy a különböző dózisban vakcinált csoportok esetén magas hatékonyságot mutatott a vizsgálati készítmény, fontos ezeknek az eredményeknek a további tanulmányozása annak érdekében, hogy a vakcina leginkább hatékony dózisát meghatározhassuk. 

Folyamatosan konzultálunk a különböző országok törzskönyvezési hatóságaival és várjuk a részletes vizsgálati eredmények megjelenését, amelyek benyújtásra kerültek az azokat közlő tudományos folyóirathoz. 

(Délhír)

Hasonló bejegyzések