Anyaország Kiemelt 

Állítólag már Magyarországon is jelen van a mutáns koronavírus

Rusvai Miklós magyar virológus szerint egyre növekszik Magyarországon az oltási kedv, ami azért is fontos, mivelha az oltási ütem nem gyorsítható, nem kerülhető el a harmadik hullám – mondta a szakember a Hír TV Magyarország extra című műsorában.

Szerinte nem a kedv, hanem a rendelkezésre álló mennyiségek szabnak korlátot a vakcinázásnak. Rusvai Miklós elmondta, hogy az új technológiának köszönhetően, amelyet a Pfizer és Moderna is alkalmaz a vakcináiban, új távlatok nyílnak meg a különböző betegségekkel szembeni védekezésben is.

Ezt a fajta vakcinát sokkal gyorsabban lehet változtatni az adott vírusnak megfelelően. Hagyományos technológiával évekbe telhet egy új oltás lefejlesztése. A Pfizer és a Moderna oltóanyag közti különbség a szállításban és tárolásban mutatkozik meg leginkább. A Moderna vakcinája kevésbé bomlékony, így nem igényel olyan alacsony hőmérsékleten történő szállítást, tárolást.

A londoni mutáns vírustörzsről a virológus elmondta, hogy már biztosan jelen van az országban.

Eddig összesen 33 országban azonosították, köztük Szlovákiában is. A pozitív mintákat genetikai vizsgálatoknak vetik alá, így igyekeznek megtalálni az ezen vírustörzs által megfertőzött betegeket.

(Index nyomán)

Hasonló bejegyzések