Anyaország Kiemelt 

Elhalasztják a döntést a Fidesz néppárti tagságáról?

Nem jutottak konszenzusra a brüsszeli bölcsek a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban, így úgy tűnik, csúszhat a döntés Orbán Viktor pártjának a Néppártból való kizárásáról.

Az EPP következő kongresszusa február 3-án lesz, a Bloomberg forrásai szerint azonban a bölcsek még nem nyújtották be a Fideszről szóló jelentésüket az elnökségnek, így várhatóan nem születik döntés a magyar kormánypárt tagságáról.

A Fidesz néppárti tagságát 2019 márciusában függesztették fel. A döntés értelmében a Néppárt által szabott feltételek teljesülését és a jogállamiság érvényesülését egy bölcsek tanácsa vizsgálja, ennek vezetője a belga Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke. A Fidesz maga is kijelölt egy háromtagú, Novák Katalin alelnökből, családügyi államtitkárból, Varga Judit igazságügymiiszterből és Szájer József EP-képviselőből álló bizottságot, ők tárgyalnak a néppárti bölcsekkel.

A Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését 13 tagpárt kezdeményezte írásban a Néppárt elnökségénél: két-két svéd és portugál, egy-egy holland, flamand, vallon, luxemburgi, finn, norvég litván, görög és bolgár konzervatív párt.

Levelükben mindannyian arról írtak, hogy az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlen Orbán és a Fidesz politikája.

A kezdeményezés azután született meg, hogy a magyar kormány újabb Európai Unió-ellenes kampányt indított azzal a mottóval, hogy „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!”.

(24.hu nyomán)

Related posts