Kiemelt Szerbia 

Kétmillió eurót adott az osztrák Rauch családnak a szerb állam – mindannyiunk pénzéből!

Szépen kezdődött az idei év az osztrák Rauch család számára. A szerb állam ugyanis 2,19 millió euróval “dobta meg” őket.

A Rauch család a világ egyik legnagyob gyümölcslégyártó cégének a tulajdonosa, amely több mint száz országban működtet gyárakat, ahol mintegy 10 ezer munkavállaló dolgozik. Évi összbevétele meghaladja a félmilliárd eurót.

A szerb rezsim mégis úgy érezte, ezt a dúsgazdag céget tovább kell tömni, mégpedig a szerbiai adófizető polgárok pénzéből.

A Rauch családi gazdasági társasággal Vučićék 2,19 millió euró vissza nem térítendő támogatásról szóló  kötöttek szerződést. 

Ennek fejében az osztrák cég a mačvai Koceljeva városában a 2021-es év végéig köteles legalább 30 embert alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy a Rauchnak adott munkahelyenkénti támogatás messze a legnagyobb nemcsak Szerbiában, hanem valószínűleg egész Európában.

A szóban forgó cég ugyanis dolgozónként 73 044 еurót kapott ajándékba a szerb rezsimtől.

Ezzel alaposan megdőlt a kínai Mei Ta vállalat obrenováci autóalkatrész-gyár csúcsa, ugyanis az a cég alkalmazonként “csak” 28 ezer eurót kapott.

Ha a Rauch szerbiai gyárában egy dolgozó bruttó havi bére mintegy 600 euró lenne (ami nem túl valószínű), az azt jelentené, hogy évi szinten 7 200, tíz év alatt pedig 72 ezer eurót tenne ki.

Magyarán:

Vučićéknak köszönhetően a Rauch cég tíz évig egy eurót sem kell, hogy költsön a fizetésekre.  

Nyilván logikusabb lett volna, ha a Rauch helyett (amely aligha szorul bármilyen támogatásra) a szerb rezsim pl. 30 fiatal hazai vállalkozónak adott volna 73 044 eurót.

Üzleti siker esetében ezek a vállalkozók az országban adóznának és új dolgozókat alkalmaznának, valamint nem távoznának külföldre.

A fentiek tükrében teljesen érthetetlen, miért kellett ilyen abnormális támogatásban részesíteni az osztrák óriást.

(bizlife.rs, srbijadanas.net, fotó: telegraf.rs)

Related posts