Kiemelt Világunk 

Szlovénia (is) bevezetheti a sorkatonai szolgálatot

Szlovénia ismét bevezetheti a sorkatonai szolgálatot, amennyiben nem tudja megnövelni a fegyveres erők hivatásos katonáinak létszámát – derült ki a védelmi minisztérium hosszú távú terveire vonatkozó, úgynevezett Fehér Könyvből.

A dokumentum szerint – amely két évig készült – Szlovénia a következő 15 évben a jelenlegi 7100 fős hivatásos és tartalékos katonákból álló állományát fokozatosan növelné, 7500 hivatásos és 1500 tartalékos katonát szeretne tartani. Amennyiben ez idő alatt nem sikerül megfelelő számú hivatásos katonát alkalmaznia, Szlovénia fontolóra veszi a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését.

A tervek szerint az ország 2025-re éves szinten a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát költené majd védelmi célú kiadásokra. Szlovénia 2004-ben lépett be a NATO-ba.

A dokumentum arról is rendelkezik, hogy a szlovén hadseregnek képesnek kell lennie létrehozni két közepes zászlóaljat, amely majd részt vesz a NATO-missziókban.

Mint tudjuk, Szerbia, illetve a haladó kormány szintén fontolóra vette a sorkatonaság újbóli bevezetését, de természetesen egészen más okokból.

A haladóknak ugyanis „szükséges” egy erős hadsereg látszatának fenntartása, ezt pedig sorkatonasággal sokkal olcsóbban megoldható. Nem beszélve arról, hogy a szerbiai katonaság értékes és képzett tisztjei illetve szakemberei (sok más civil erőforrással egyetemben) tömegesen hagyják el az országot. 

(Szerb és magyar média nyomán)

Related posts