Kiemelt Világunk 

Fidesz-közeli médiabefektetések után nyomoznak Szlovéniában

2018 augusztusa óta 4 millió eurót tettek bele Fidesz-közeli magyar cégek olyan szlovén médiacégekbe, amelyek az SDS nevű párt befolyása alatt állnak. Az ügyben a legsúlyosabb bűncselekményeket vizsgáló szlovén Nemzeti Nyomozó Iroda (NPU) indított vizsgálatot.

Az NPU azokat a tranzakciókat vizsgája, amelyek a R-Post-R d.o.o. nevű cégen keresztül történtek. Ez az a cég, amelynek az a Schatz Péter az ügyvezetője, aki korábban az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója volt, ráadásul a Ripostot kiadó Ripost Média Kft. is az érdekeltségébe tartozott. A nyomozás másik célpontja a Nova24TV is, amely az SDS-médiabirodalom zászlóshajója.

Habony Árpádra és körére 2017 tavaszán figyeltek fel szlovén újságírók.

Akkor 800 ezer eurós tőkeemelés történt a helyi Nova24TV-t birtokló Nova24tv.si nevű cégnél, és ezzel egy időben 15-15 százalékos részesedést szerzett a Modern Media Group Zrt. (MMG), a Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft. Később a Ripost Kft. többségi tulajdont szerzett a Demokracija konzervatív hetilapot kiadó Nova Obzorja d.o.o. nevű cégben.

A Nova Obzorja 2018 elején elindította a Skandal24 című bulvár hetilapot, illetve a magyar Ripost mintájára készült, SDS-propagandát bulvárral vegyítő Ripost News-t is.

(Magyar média nyomán)

Hasonló bejegyzések