Kiemelt Szerbia 

A rezsim becsapta a megfertőződött egészségügyi dolgozókat

Körülbelül harminc egészségügyi nővér, akik betegszabadságon voltak vagy még mindig vannak, mert munkahelyükön fertőződtek meg koronavírussal, tegnapelőtt megkapták  a májusi  fizetésük  első felét –  mindössze 7500, illetve 9700 dinárt.

A Nova.rs cikke szerint az egészségügyi dolgozók meg vannak döbbenve, hiszen a kormány részéről ígéretet kaptak, azon dolgozók, akik munkájuk során közvetlen fertőzésveszélynek lettek kitéve, ennek következtében pedig karanténba kerültek, vagy fertőződtek meg koronavírussal teljes fizetést kapnak.

 „Még 65 százalékát sem kapjuk meg keresetünknek, amennyi jár azoknak, akik betegszabadságon vannak. Körülbelül húszan vagyunk a kórházunkban,  és tudjuk, hogy ugyanez a helyzet a többi belgrádi kórházban is“

 

– mondta egy a belgrádi Onkológiai és Radiológiai Intézetben dolgozó, neve elhallgatását kérő egészségügyi nővér, aki betegszabadságon van, mert a munkahelyén fertőződött meg koronavírussal.

Szavai szerint a májusi akontó az  esetükben  9100-9700 dinár. A kórház vezetőségétől azt az információt kapta, hogy a fizetésük másik fele ugyanekkora lesz. Tehát az egész hónapot 20 ezer dinárnál kevesebb összegből kell kihúzniuk.

„Az áprilisi fizetés volt még a legnormálisabb, azzal, hogy a 10 százalékos stimuláció az én esetemben alig haladta meg az 1000 dinárt. Ennek a májusi akontónak azonban semmihez nincs köze. Azt a magyarázatot kaptuk, hogy a szociális alapra mentünk át, mivel letelt az egy hónapos betegszabadságunk“

 

– nyilatkozta az egyik nővér, aki mindössze 7600 dinár előleget kapott, ami majdnem 20 000 dinárral kevesebb, mint amit eddig kapott.

Ahogy megírtuk, a vajdasági klinikai központ orvosai, egészségügyi dolgozói május elején meglepődtek, amikor  megkapták az áprilisi bérjegyzéket, amelyben nyoma sem volt a híres 10 százalékos béremelésnek, amelyet Aleksandar Vučić napokig „hála jeleként“ ígért az egészségügyi dolgozóknak. Az egészségügyi dolgozók 10 százalékos munkavégzési ösztönzést (stimulációt) kaptak  „a rendkívüli állapotban történő munkavégzésért“ (dodatak za rad tokom vanrednog stanja). A rendkívüli állapot megszűnésével hatályát vesztette a 10 százalékos stimulációról szóló rendelet is, amit a rezsimhű médiumok – többek között „Pásztorék házi tévéje“, a Pannon Rtv is – annak idején „béremelésként“ kürtöltek szét.

Hasonló bejegyzések