Délvidék Kiemelt 

110 éve, Szabadkán emelkedett az égbe az első Magyarországon készült repülőgép

110 éve, Szabadkán emelkedett a levegőbe az első Magyarországon készült repülőgép, amelyet Szárits János helyi sportoló és városi közalkalmazott konstruált meg. Szárits szinte napra pontosan egy évvel az első Magyarországon használt repülőgép után készítette el az első honi gyártású motoros repülőgépet.

Szárits János 1876.6.27.-án született Szabadkán, édesapja Szárits Pajo, anyja Mák Anna volt. Szárits János barátságot ápolt a magyar motorizáció úttörőivel Asboth Oszkárral, Bánki Donáttal, Csonka Jánossal. Több magyar szakemberrel együtt dolgozott, autómobilt és motorkerékpárokat is gyártottak együtt, azonban őt már ekkor is jobban érdekelte a saját fejlesztésű repülőgépe. Ez vezetett az 1910-ben, mindössze 3 évvel a Wright fivérek után bemutatott „ősrepülőjéhez” is.

Franciaországi tartózkodásakor 1909 nyarán Szárits látta Louis Blériot repülőgépét, aki a La Manche-csatorna átrepülésére készült. Ettől kezdve Szárits nem tudott felhagyni a gondolattal, hogy elkészítse a saját repülőgépét.

Magyarországon az első repülést 1909. október 17.-én hajtotta végre a már említett repülőgépes úttörő Louis Blériot, mintegy 200 000 néző előtt, a Budapest-Kispest közötti katonai gyakorlótéren. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon repülő szállt fel, ám ez a gép még Franciaországban készült.

Szárits a rákövetkező évben sikerre vitte tervét. A nyári hónapokban Szabadka külterületén végrehajtott több próbarepülést, hogy azután 1910. október 16-án sor kerüljön ez első hivatalos repülésére több ezer kíváncsi szabadkai néző előtt a városi lóversenypályán, a saját készítésű repülőgépével a Szárits 1-re keresztelt 25 lóerős könnyűszerkezetű géppel. Ezt követően volt még néhány, erősebb motorral ellátott gép elkészítésére tett sikertelen kísérlete.

Délvidék elcsatolása után Szárits Jánost felkérték, hogy az eredeti tervei alapján készítse el újra az első röpképes gépét, amit meg is tett. Ezt ma a belgrádi Nikola Tesla reptér melletti repüléstörténeti múzeumban lehet megtekinteni.

Kép: Subotica.com

Hasonló bejegyzések