Kiemelt Szerbia 

Meghalt a szélsőséges Artemije püspök, akit az elhunyt szerb pátriárka kiközösített

Elhunyt  Artemije Radosavljević püspök, a koszovói szerbek egykori vallási vezetője. A B92 információi szerint Artemije a koronavírus okozta szövődményekben halt meg.

A koszovói raškai-prizreni pravoszláv egyházmegye  egykori irányítóját, a szélsőségesen nagyszerb  nézeteiről és katolikusellenességéről ismert Artemije püspököt 2010-ben mentették fel hivatalából, mert nem volt hajlandó együttműködni a Szerb Pravoszláv Egyház szinódusával, és nem értett egyet a főpapi nagygyűlés döntéseivel, valamint felelősség terhelte a püspökség pénzügyeivel való visszaélése miatt is. A gyanú szerint Artemije éveken keresztül hűtlenül kezelt több millió eurót, ami segélyek és kormányzati támogatás formájában érkezett Koszovóba. Miután felmentették, Artemije a szerémségi Sisatovac-kolostorba vonult és létrehozta a „száműzött raškai-prizreni egyházmegyét“. 2015-ben hivatalosan kizárták a Szerb Pravoszláv Egyházból.

A radiomitrovicasever.com koszovói szerb portál szerint a 85 éves pravoszláv püspök  november 18-én került a valjevói kórház fertőző osztályára, ma délután át kellett szállítani a belgrádi Dragiša Mišović klinikai központ Covid-részlegébe, csakhogy útközben 14 óra 45 perckor meghalt a mentőkocsiban, így egy nappal élte túl legnagyobb ellenfelét.

Kezdődik: csókolják a koronavírusban elhunyt Irinej szerb pátriárka koporsóját 📷 | Délhír Portál

Felravatalozták Irinej szerb pátriárka üveggel borított koporsóját a belgrádi Szent Mihály arkangyal székesegyházban, ahol jelenleg is folyik a Szent Mihály napi ünnepélyes Liturgia. Noha a Szerb Pravoszláv Egyház hivatalosan bejelentette, hogy a pátriárka búcsúztatása során minden intézkedést szigorúan betartanak, a belgrádi székesegyházban rengeteg ember gyűlt össze, közülük kevesen viselnek maszkot, a kötelező távolságot pedig szinte senki nem tartja be.

Hasonló bejegyzések